PGT Laktózová intolerance

PGT Laktózová intolerance

Test je vhodný

V rámci prevence pro každého, kdo aktivně pečuje o své zdraví a zajímá se o možnosti zlepšení kvality a délky svého života.
V případě nespecifických zažívacích obtíží typu průjem, bolesti břicha, plynatost, nevolnost v možné souvislosti s konzumací mléčných výrobků.

Základní fakta

Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávit laktózu – mléčný cukr. Lidský organismus totiž není schopen laktózu z mléka vstřebat přímo a musí ji nejdříve pomocí enzymu laktázy rozštěpit na menší části. Právě nedostatečné množství tohoto enzymu bývá příčinou laktózové intolerance. V naší populaci se onemocnění vyskytuje přibližně u každého 6. člověka. Původně nebyla konzumace mléka po odstavení kojení přirozená, aktivita laktázy rychle vyhasínala a lidé tak byli schopni trávit laktózu pouze v dětském věku. S domestikací zvířat a konzumací jejich mléka se rozšířily genetické vlohy, které umožňují produkovat zmíněný enzym po celý život, takže konzumace mléčných výrobků pak jedincům s touto vlastností nečiní žádné potíže.

Příznaky onemocnění

Míra individuální laktózové intolerance se u postižených jedinců výrazně liší, stejně tak je různá i doba nástupu prvních příznaků. Zatímco projevy onemocnění u předškolních dětí bývají vzácné, ve vyšším věku počet pacientů značně narůstá. Nezpracovaná laktóza se u nemocných hromadí ve střevě, kde ji tamní bakterie přeměňují na plyny. Navíc se střevo snaží svůj obsah zředit a dochází k nasávání vody střevní sliznicí. Výsledkem je vodnatá stolice, plynatost a křeče. V důsledku sníženého pH stolice dochází navíc k zarudnutí nebo dokonce zánětu konečníku, anální sliznice a kůže.

Prevence zdravotních obtíží

Jedinci s vrozenou laktózovou intolerancí by měli být sledováni lékařem, zvlášť pokud trpí zažívacími obtížemi. Základem léčby je vždy úprava stravy. Nutné je vyhýbat se především syrovému mléku. Nesnášenlivost se projevuje méně po kysaných mléčných výrobcích (kefíry, jogurty apod.) neboť v nich je mléčný cukr již částečně natráven. Pokud obtíže přetrvávají, je vhodné vyvarovat se i dalším potravinám. Laktóza je v menším množství obsažena například v másle, některých sýrech, šlehačce a určitých lécích. Minimálně se nachází též v margarínech. Ve tvarohu a většině sýrů překvapivě není, jelikož při jejich výrobě z mléka odtéká se syrovátkou. Eliminací laktózy z potravy se zvyšuje riziko nedostatku vápníku, eventuálně i vitaminu D, proto je nutné přijímat vápník v jiné formě (ořechy, rozinky, tofu, čokoláda, tablety).

Zpět na Preventivní Genetické Testy.